“Els homes fan la història, però sovint no coneixen la història que fan”.

William Shakespeare.

"Els que desitgen assentar-se, tancar els ulls i meditar per a saber si el món diu la veritat o menteix, poden fer-ho.
És la seua elecció. Però jo, mentrestant, amb ulls famolencs que no poden ser satisfets, miraré el món en ple dia."
Rabindranath Tagore (1896)

dijous, 21 d’abril del 2011

3a Conferència cicle "Oliva, la ciutat comtal de la Safor"


El passat 30 de març va tenir lloc la tercera i darrera conferència del cicle dedicat a Oliva, introduïda per Carles Miret, arqueòleg, fent una breu presentació dels conferenciants.

Vicent Burguera, arqueòleg municipal d'Oliva, ens fa un exhaustiu recorregut per la història de l'arqueologia olivera i els jaciments més importants, que en aquests moments, referint-se al medi rural, en són una trentena. Des de les remotes èpoques del Paleolític Mitjà, representat en la Cova Foradada, jaciment que porta ja excavant-se trenta temporades i que documenta que les terres al voltant de l´actual ciutat ja estaven poblades fa cent trenta mil anys, passant per l´important poblat ibèric del Castellar, la necròpoli del qual ja era excavada pels moriscos a la cerca de tresors fins arribar al forns romans trobats dintre de la mateixa Oliva i als pobladors musulmans, cristians i l'època del Palau dels Centelles, joia que Oliva tracta de recuperar, almenys  el record fotogràfic i documental que n'és abundant, amb la col•laboració de la “Hispanic Society”, actual propietària dels documents.

Destaca Burguera el treball d'un aficionat a l´arqueologia, Salvador Climent Maño, home que ell a soles va assumir una tasca de prospecció en els anys setanta que va permetre descobrir vint-i-sis jaciments rurals. En referència al patrimoni i l´arqueologia urbana, la tasca de conscienciació és assumida per l´Associació Cultural d´Oliva, amb lluita amb interessos contraris a la conservació del patrimoni arquitectònic.

Imma Seguí, exregidora de Patrimoni d'Oliva, ens parla d´aquesta lluita que en els anys setanta un grup de joves va afrontar. Inma Seguí resumeix en poques paraules el sentiment d´aquets joves: “els segles enrere d´esplendor, el record d´un passat gloriós que hi havia permet construir un patrimoni que veien com en pocs anys estava desapareixent” .

L'exregidora de Patrimoni  fa una referència continua als moviments nacionalistes  que van permetre sensibilitzar la població d´Oliva de la necessitat de conservar i restaurar l´herència del passat.

Entre línies, el missatge ve a ser que el nacionalisme recull i canalitza la identitat cultural dels pobles, allò que els defineix, determina i els és propi, sense la qual cosa els pobles es transformen només en història sense valor, sense esperit i sense futur en un món globalitzat i uniforme, regit per les volàtils lleis del mercat, que esdevé barbàrie destructiva en moltes ocasions.

Oliva té a dia de hui, una xarxa patrimonial pública la qual podran gaudir les generacions futures amb orgull, eixe orgull per la seua ciutat tan propi de la gent d´Oliva, del qual ja es va parlar en la primera conferència del cicle Oliva, ciutat comtal.

Text: Joan Antoni (Sociocultural Safor)

Correcció estilística: Robert Llorca (periodista)

Foto: Joan Antoni.

Programador del Cicle: Joan Antoni.

Coordinador: Robert Llorca.

Disseny de les targetes publicitàries: Robert Llorca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada