“Els homes fan la història, però sovint no coneixen la història que fan”.

William Shakespeare.

"Els que desitgen assentar-se, tancar els ulls i meditar per a saber si el món diu la veritat o menteix, poden fer-ho.
És la seua elecció. Però jo, mentrestant, amb ulls famolencs que no poden ser satisfets, miraré el món en ple dia."
Rabindranath Tagore (1896)

diumenge, 27 de febrer del 2011

OLIVA, la Ciutat Comtal de la Safor

La Fundació Casal Jaume I de la Safor Valldigna, programa per aquest mes de Març un cicle de tres conferències dedicades a la ciutat d´Oliva. Amb aquests actes tindrem  l´oportunitat de conèixer Oliva en tres de les facetes que conformen la seua identitat sociocultural: les relacions amb Gandia, el patrimoni arqueològic i arquitectònic i els seus personatges històrics.

Oliva, segon nucli urbà de la Safor, es una ciutat desconeguda per als gandians, per no dir oblidada en molts dels seus aspectes relacionats amb la seua identitat cultural i social. Des del desconeixement sorgís la curiositat per entendre,  des de la perspectiva dels gandians,  a eixa Ciutat Comtal de la Safor, una vegada a transcorregut l´any Borja, exaltació del ducat, eix històric de la identitat social i cultural de la ciutat de Gandia. 


El ric patrimoni arquitectònic i arqueològic d´Oliva ens serà mostrat per experts, així com els seus personatges històrics, els seus comtes... i el perquè els nuclis urbans prosperen o queden supeditats  a altres per decisions polítiques i econòmiques que es remunten, tal vegada, als temps del feudalisme: Gandia es va fundar al ser abandonada l´antiga medina-fortalesa de Bairèn, però Oliva i el seu castell continuaven dominant el pas cap al Sud i cap a la Vall de Gallinera. Un Ducat, un Comtat, la importància estratègica i militar d´aquestes terres de pas, que ja en temps dels romans controlaven la Via Augusta, la quantia de les terres de conreu i els sistemes de rec, una potent burgesia gandiana amb bons contactes amb Madrid en temps de la revolució industrial, un port que s´adjudica Gandia... uns camins de ferro. Els misteris de l´historia desvelats que ens mostraran aspectes tal vegada desconeguts de la Ciutat Comtal de la Safor, que ens ajudaran a comprendre el lloc on vivim i els esdeveniments que han conformat la realitat que viu la nostra comarca, el nostre present i als nostres veïns i avantpassats, remuntant-nos tal vegada a altres temps tan llunyans com els dels ibers i romans i mes enllà als primitius pobladors d´aquestes terres, mereixedors tots ells d´un gran museu comarcal que mostre i valore el ric patrimoni arqueològic de la Safor considerada com un conjunt històric molt particular i especial. Una tasca de valoració i recuperació que Oliva tracta de fer amb els seus nous museus i que els gandians deixem de esquena, com quasi sempre s´ha fet amb tot allò que  passa en Oliva.

http://olivahistorica.com/inici.html

Programador del cicle: Joan Antoni amb la col.laboració de la Fundació Casal Jaume I.
Text: Joan Antoni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada