“Els homes fan la història, però sovint no coneixen la història que fan”.

William Shakespeare.

"Els que desitgen assentar-se, tancar els ulls i meditar per a saber si el món diu la veritat o menteix, poden fer-ho.
És la seua elecció. Però jo, mentrestant, amb ulls famolencs que no poden ser satisfets, miraré el món en ple dia."
Rabindranath Tagore (1896)

diumenge, 20 de juny del 2010

Mirant al Sud


Obri la conferència Toni Marti, d´Intermon Oxfam, fent una referència  sobre la idionitat del nom “Mirant al Sud” , encara que afegeix que hui en dia hi ha que mirar a tots els costats perque les carències de tot tipus es troben per tot arreu.
 Clara Redondo es diu que la ONG  naix de la amistat entre amigues amb inquietuds semblants, fa només dos anys. A continuació ens parla sobre la necessitat de educar en Drets Humans. Tracta de concretar el  concepte i la importància de la Declaració Universal dels Drets Humans destacant algunes de les seues característiques: els Drets Humans son innats  al ser humà, són irrenunciables, absoluts, incondicionals, inviolables...I són requeriments morals i fonts d´una ètica que els Estats, els governats i els ciutadans devem conèixer,  i fer complir.
Tot no acaba en la Declaració de 1948, degut al caràcter progressiu dels Drets Humans. En 1989 es declaren i concreten els Drets dels Xiquets, seguen els Estats Units junt a Somàlia els únics països que no acaten els resultats de la Convenció.
Begonya Martí ens fa una introducció sobre la temàtica de la explotació infantil en el món i en concret sobre la explotació sexual infantil, instaurada com un comerç tolerat en certes zones portuàries de El Salvador. Es en este país on es desenvolupa l´acció solidaria de Mirant al Sud, dins d´altres programes  i projectes en col·laboració amb l´Ong salvadorenca “Huellas” . Sense insistir massa en esta dolorosa temàtica, Begonya Martí ens parla de les conseqüències que l´abús sexual produeix en els infants, els quals es transformen en adults insegurs, dependents i amb problemes d´identitat.
Finalment, després d´un animat debat amb el públic, queda una pregunta en l´aire: Hi ha interès per part dels governs per interferir i fragmentar l´acció de les Organitzacions No Governamentals? Es clar que ficar en evidencia les lacres socials no es una tasca  “políticament correcta” per a una certa classe de política
Comentari: Joan Antoni, programador del cicle.