“Els homes fan la història, però sovint no coneixen la història que fan”.

William Shakespeare.

"Els que desitgen assentar-se, tancar els ulls i meditar per a saber si el món diu la veritat o menteix, poden fer-ho.
És la seua elecció. Però jo, mentrestant, amb ulls famolencs que no poden ser satisfets, miraré el món en ple dia."
Rabindranath Tagore (1896)

divendres, 10 de setembre del 2010

Hort de la Creueta.



Avaluació de la primera temporada de
 l'Hort Comunitari de la Creueta
.


La primera temporada es refereix a la primera collita. Tot allò que plantarem en Abril ha donat o està donant el seu producte. I conseqüentment, podem dir que hem arribat al final d´una etapa. I estes etapes les marca la natura.  En referència a esta collita, plantarem albergínies, enciams,  pebres, tomaques, cebes, fesols, melons, carabasses, penques, etc... amb un excel•lent resultat. A més del consum propi, s´ha fet donació de l'excés ( la major part) a organismes que mantenen menjadors socials  o institucions d´assistència social. Tal vegada, esta finalitat de cara a la comunitat es suficient per a donar-li a l'Hort de la Creuta eixe qualificatiu de comunitari.
Hem fet una avaluació informal, buscant el consens en els criteris i els conceptes que han fet possible esta primera etapa, però és més important trobar criteris per a la continuïtat. Eixa és una conclusió. I l´altra és que no podem imposar criteris ni conceptes a qui mostra interès en participar. La qual cosa ens porta a una altra conclusió. L'Hort Comunitari es un hort participatiu. I cadascú participarà de la manera que li siga possible,  i des de les seues  circumstancies i  perspectives personals. Si tractem de cultivar valors a més d´hortalisses, la possibilitat de participar, la participació, es el primer valor.
Un altre valor és el mateix fet de conrear la terra i donar vida a un hort abandonat. L'aprenentatge que la terra ens dona i el treballar un mateix el seu menjar.
I un altre és generar amistats, cooperació i relacions socials en un projecte, que no per informal, no deixa de ser la projecció d´inquietuds per una vida més en harmonia amb la natura i els éssers humans.
La convivència genera conflictes o almenys els evidencia en un moment determinat. Els factors emocionals pertanyent a l´àmbit de la intimitat, però també a l'àmbit de la socialització. Resoldre conflictes per que allò que tractem de fer amb altres esdevinga en alguna cosa real, és també un aprenentatge que hem d'estar disposats a afrontar. I hem afrontat amb un bon resultat. La comunicació positiva és, tal vegada, el valor més important i prioritat que tractem de cultivar en eixe Hort. I això significa capacitat de  comprensió i empatia, capacitat de consens i capacitat d´entendre allò que ens uneix .
Text: Joan Antoni
Foto: Marga Iglesias. “Entrada al hort 1 i 2”.  “Collita”

1 comentari:

  1. Hola Joan:

    Tens tota la raó. Apendre d'una cosa tan sabia com la natura. Es deixa que la conreen, pero sense espectatives ni prejudicis. Amb il.lusió, amb treball i amb paciència.
    Felicitats pel resumen de la collita i també pel fantàstic blog. Marga

    ResponElimina